Wykonanie
Składniki:proporcje w dużej mierze zależą od foremki do zapiekania, u mnie kwadratowa o
boku 15-17 cm8 płatów
makaronu do lazaniiok. 300 g liści
szpinaku, oczyszczonych, pozbawionych łodyżekduża
cebula, drobno pokrojona4-5 ząbków
czosnku, drobno posiekanych
sól,
pieprz do smaku1-2 łyżki
oleju rzepakowego do smażenia100-150 g
sera mascarpone150 g
sera cheddar, startego na tarce o drobnych oczkach (100 g do
szpinaku, 50 g do posypania wierzchu)beszamel: 2 łyżki
masła, 2 pełne łyżki
mąki, szklanka
mleka,
sól i
pieprz do smaku1. Podgotowanie
makaronuMakaron gotować ok. 5 minut aż lekko zmięknie. Po tym czasie odcedzić i ułożyć na kratce bądź talerzu - ważne, by płaty się nie stykały, bo mogą się zlepić.2. Przygotowanie
szpinakuNa dużej patelni rozgrzać
olej, po czym zeszklić
cebulę. Następnie dodać
czosnek, chwilę przesmażyć, i dodać liście
szpinaku. Całość smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż liście
szpinaku stracą na objętości, ale jednocześnie "nie zwiędną" na patelni - pozostaną elastyczne i intensywnie zielone. Kiedy liście dojdą, zestawić patelnię z ognia, a jej zawartość pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Kiedy
szpinak przestygnie, posiekać go w miarę drobno. W razie konieczności należy porządnie odcisnąć nadmiar soku, który puścił w trakcie smażenia.
Szpinak wymieszać z
serami. Na koniec dodać
sól i
pieprz do smaku.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (160 przy termoobiegu).3. Przygotowanie lazaniiNa spód formy wyłożyć kolejno: porcję
makaronu (u mnie po dwa płaty obok siebie), porcję
szpinaku,
makaron,
szpinak,
makaron, beszamel. Wierzch posypać
cheddarem.4.Przygotowanie beszameluW średniej wielkości garnuszku rozpuścić
masło, po czym dodać do niego
mąkę i dokładnie z nim wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlewać stopniowo
mleko. Cały czas mieszać - aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić
solą i
pieprzem. Po zdjęciu z ognia od razu wylać na przygotowaną lazanię.5. PieczenieLazanię piec przez ok. 25 minut - aż wierzch się ładnie zarumieni.Jak dla mnie najlepiej smakuje odgrzewana - kiedy po upieczeniu całość "stężeje", a smaki przejdą sobą nawzajem.