muszle makaronowe duże - 20 szt450 g szpinaku (u mnie mrożony)niebieski ser pleśniowy 100gszczypta soliszczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)1 ząbek czosnkuSos beszamelowy:2 łyżki masła3 łyżeczki mąki200 ml mlekasól i pieprz do smakuszczypta słodkiej paprykiMakaron Conchiglie gotujemy al dente wg czasu podanego na opakowaniu, następnie makaron należy zahartować zimną wodą.Przygotowujemy farsz. Na patelni do podgrzanego już szpinaku, dodajemy posiekany czosnek oraz ser pleśniowy. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.Kiedy farsz jest gotowy, możemy wypełnić nim makaronowe muszle i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Możemy się teraz zabrać za przygotowanie sosu beszamelowego. Na patelni musimy rozpuścić masło, wsypać mąkę i równomiernie wymieszać. Następnie należy dodać zimne mlek o . Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając,do momentu, aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i łagodną papryką.Dodatkowo makaron możemy posypać startym żółtym serem:)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy danie . Możemy je udekorować natką pietruszki albo pokrojonym w kostkę pomidorem .