Wykonanie
Składniki3/4 szklanki
maki tortowej3/4 szklanki
maki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki
cukru pudru6
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka oddzielić od
żółtek, a następnie ubić z odrobiną
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać
mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio
masłem i wysypanej
tartą bułką.Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowani
tortu. Drugi blat upiec taki sam dodac tylko mniej
maki i zastapic to
kakaem.Masa:5 jaj1.5 szkl
cukruspirytuskostka
masłaczekolada biała i
mlecznakakaoJajka wraz z
cukrem ubijamy na parze do uzyskania głądkiej gestej masy. Zdejmujemy i studzimy,
Masło ucieramy dodajemy po łyzce masy na koniec dodajemy
spirytus do smaku.Mase dzielimy na dwie,do jednej dodajemy pokrojona
czekolade mleczna (do białej masy), do drugiej dodajemy
kakako (2łyzki) i
biała czekolade pokrojona w kostke.Masa 2;kostka
masłapuszka
mleka skondensowanego KAJMAKOWAUcieramy
masło i dodajemy mase z puszki,Tak powstałymi masami przekladamy
torta i dekorujemy wg uznania.