ßßß Cookit - przepis na Moja wariacja z owocami lata

Moja wariacja z owocami lata

Wykonanie

BISZKOPT (Biszkopt (przepis II) z MW)
Składniki:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Formę (ok. 39x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
*(Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej jest go przekroić następnego dnia.)
-
ŚMIETANA
Składniki:
-500 ml śmietany 36%
-1 łyżka żelatyny + 30 ml wody
-1 łyżka cukru pudru
Łyżkę żelatyny rozpuścić i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę. Zmiksować.
-
GALARETKA Z OWOCAMI
Składniki:
-1 opakowanie galaretki truskawkowej
-1 opakowanie galaretki z czarnej porzeczki (lub owoce leśne)
-300g truskawek mrożonych
-300g jagód
Truskawki lekko rozmrozić i rozdrobnić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Przestudzić i wymieszać z owocami.
Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Przestudzić i wymieszać z jagodami.
-
Na jedną część biszkopta wyłożyć galaretkę z truskawkami. Schłodzić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć 3/4 ubitej śmietany a na to galaretkę z jagodami. Przyłożyć biszkoptem i udekorować resztą śmietany. Schłodzić.
*(Można udekorować dodatkowo owocami:))
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/343/moja-wariacja-z-owocami-lata