BISZKOPT (Biszkopt (przepis II) z MW)Składniki:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-3/4 szklanki mąki pszennej-1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Formę (ok. 39x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.*(Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej jest go przekroić następnego dnia.)-ŚMIETANASkładniki:-500 ml śmietany 36%-1 łyżka żelatyny + 30 ml wody-1 łyżka cukru pudruŁyżkę żelatyny rozpuścić i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę. Zmiksować.-GALARETKA Z OWOCAMISkładniki:-1 opakowanie galaretki truskawkowej-1 opakowanie galaretki z czarnej porzeczki (lub owoce leśne)-300g truskawek mrożonych-300g jagódTruskawki lekko rozmrozić i rozdrobnić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Przestudzić i wymieszać z owocami.Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Przestudzić i wymieszać z jagodami.-Na jedną część biszkopta wyłożyć galaretkę z truskawkami. Schłodzić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć 3/4 ubitej śmietany a na to galaretkę z jagodami. Przyłożyć biszkoptem i udekorować resztą śmietany. Schłodzić.*(Można udekorować dodatkowo owocami:))