Wykonanie

Lekki torcik, który rozpływa się w ustach. Jest i dealny na tor t urodzinowy dla dziecka czy do podania na świąteczny stół. Zamiast
truskawek mogą być inne
owoce. Podstawa to tzw.
biszkopt rzucany bez
proszku do pieczenia.Klasyczny
biszkopt rzucany:(tortownica 26 cm)5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejZ pięciu
białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier).Następnie dodawać stopniowo dodawać
żółtka i dalej ubijać.
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (
boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Boki
biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy
biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.Źródło: MojeWypiekiWarstwa truskawkowa:ok. 600 g
truskawek (zimą mrożone ale latem najlepsze będą świeże)2
galaretki truskawkowe WiniaryDwie
galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.Zalać gorąca
galaretką rozmrożone i posiekane na drobno
truskawki . Jeśli mamy śwież e
truskaw ki, możn a je pokroić na p o łówki lub drobnie j i zalać schłodzoną
galaretką .W ymieszać i poczekać, aż
galaretka zacznie tężeć.Warstwa z
mascarpone:250 g
serka mascarpone1/2 l.
śmietany 30 - 36%4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatynyŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder, a następnie stopniowo dodawać
mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, przestudzić, połączyć z masą
śmietanową.Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat
biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej
galaretki z
truskawkami.Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem
biszkoptowym.Wierzch o prószyć
cukrem pud rem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną
białą czekolad ę .Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.Inspiracja: SweetDreams