ßßß Cookit - przepis na Lekki torcik biszkoptowy z mascarpone i truskawkami

Lekki torcik biszkoptowy z mascarpone i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Lekki torcik, który rozpływa się w ustach. Jest i dealny na tor t urodzinowy dla dziecka czy do podania na świąteczny stół. Zamiast truskawek mogą być inne owoce. Podstawa to tzw. biszkopt rzucany bez proszku do pieczenia.
Klasyczny biszkopt rzucany:
(tortownica 26 cm)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier).
Następnie dodawać stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Źródło: MojeWypieki
Warstwa truskawkowa:
ok. 600 g truskawek (zimą mrożone ale latem najlepsze będą świeże)
2 galaretki truskawkowe Winiary
Dwie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
Zalać gorąca galaretką rozmrożone i posiekane na drobno truskawki . Jeśli mamy śwież e truskaw ki, możn a je pokroić na p o łówki lub drobnie j i zalać schłodzoną galaretką .
W ymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.
Warstwa z mascarpone:
250 g serka mascarpone
1/2 l. śmietany 30 - 36%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.
Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.
Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem biszkoptowym.
Wierzch o prószyć cukrem pud rem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekolad ę .
Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.
Inspiracja: SweetDreams
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/01/lekki-torcik-biszkoptowy-z-mascaropne-i.html