ßßß
Podstawa ciasta to biszkopt (tu tzw. rzucany na podłogę), dalej ciasto jest improwizowane ;). Wykorzystałam w nim porzeczki oraz marmoladę pomarańczową z Lidla (z Tygodnia brytyjskiego).1. Biszkopt:(tortownica najlepiej ok. 22 cm, u mnie była 26 cm)5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejZ pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier).Następnie dodawać stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.Źródło: MojeWypieki2. Krem:ok. 525 g śmietany 304 czubate łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyok.1/4 szkl. wrzątkuŻelatynę rozpuścić we wrzątku i lekko ostudzić.Ubić śmietanę z cukrem, a następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę.Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji wierzchu.3. Dodatki:220 g marmolady pomarańczowej (Lidl)1 galaretka truskawkowagarść kwaskowych owoców do dekoracji (np. porzeczek)Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i ostudzić.Biszkopt przekroić na 2 blaty.Pierwszy blat posmarować marmoladą pomarańczową, następnie rozsmarować krem.Przykryć drugim blatem biszkoptu, na nim rozsmarować 3 łyżki odłożonego uprzednio kremu.Na wierzch wyłożyć garść porzeczek i rozprowadzić lekko tężejącą galaretkę.Wstawić do lodówki, do stężenia.