ßßß Cookit - przepis na Biszkopt rzucany na podłogę z bitą śmietaną i pomarańczową marmoladą

Biszkopt rzucany na podłogę z bitą śmietaną i pomarańczową marmoladą

nazwa

Wykonanie

Podstawa ciasta to biszkopt (tu tzw. rzucany na podłogę), dalej ciasto jest improwizowane ;). Wykorzystałam w nim porzeczki oraz marmoladę pomarańczową z Lidla (z Tygodnia brytyjskiego).
1. Biszkopt:
(tortownica najlepiej ok. 22 cm, u mnie była 26 cm)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier).
Następnie dodawać stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Źródło: MojeWypieki
2. Krem:
ok. 525 g śmietany 30
4 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
ok.1/4 szkl. wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i lekko ostudzić.
Ubić śmietanę z cukrem, a następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę.
Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji wierzchu.
3. Dodatki:
220 g marmolady pomarańczowej (Lidl)
1 galaretka truskawkowa
garść kwaskowych owoców do dekoracji (np. porzeczek)
Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i ostudzić.
Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Pierwszy blat posmarować marmoladą pomarańczową, następnie rozsmarować krem.
Przykryć drugim blatem biszkoptu, na nim rozsmarować 3 łyżki odłożonego uprzednio kremu.
Na wierzch wyłożyć garść porzeczek i rozprowadzić lekko tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki, do stężenia.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/07/ciasto-biszkoptowe-z-bita-smietana.html