Wykonanie

Podstawa ciasta to
biszkopt (tu tzw. rzucany na podłogę), dalej ciasto jest improwizowane ;). Wykorzystałam w nim
porzeczki oraz
marmoladę pomarańczową z Lidla (z Tygodnia brytyjskiego).1.
Biszkopt:(tortownica najlepiej ok. 22 cm, u mnie była 26 cm)5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejZ pięciu
białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier).Następnie dodawać stopniowo dodawać
żółtka i dalej ubijać.
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (
boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Boki
biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy
biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.Źródło: MojeWypieki2. Krem:ok. 525 g
śmietany 304 czubate łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyok.1/4 szkl. wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i lekko ostudzić.Ubić
śmietanę z
cukrem, a następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną
żelatynę.Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji wierzchu.3. Dodatki:220 g
marmolady pomarańczowej (Lidl)1
galaretka truskawkowagarść kwaskowych
owoców do dekoracji (np.
porzeczek)Przygotować
galaretkę według opisu na opakowaniu i ostudzić.
Biszkopt przekroić na 2 blaty.Pierwszy blat posmarować
marmoladą pomarańczową, następnie rozsmarować krem.Przykryć drugim blatem
biszkoptu, na nim rozsmarować 3 łyżki odłożonego uprzednio kremu.Na wierzch wyłożyć garść
porzeczek i rozprowadzić lekko tężejącą
galaretkę.Wstawić do lodówki, do stężenia.