Wykonanie
Jestem mama dziecka z alergia pokarmowa, ktore nie toleruje
nabialu, jaj, glutenu, soi, wszystkich orzechow oraz
sezamu. Wiem co to znaczy glowkowac nad kazdym skomponowaniem posilku czy deseru. Niestety w internecie ciezko znalezc przepisy bez podstawowych skladnikow do pieczenia. Dlatego tez pomyslalam, ze wrzuce tutaj pare przepisow, jako ze strona ta jest chyba najbardziej znana i lubiana przez wszystkich ktorzy pieka:)skladniki:110g bezmlecznej
margaryny (ja uzywam
PURE slonecznikowa)110g
brazowego cukru2 lyzeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia1 lyzeczka
sody oczyszczonej2 lyzeczki esencji waniliowej110g bezglutenowej
maki150g
rodzynek75g platkow gryczanych (moga byc owsiane, jezeli je tolerujesz)*zamiast
rodzynek mozna dodac rozne
suszone owoce badz
groszki czekoladowe (jesli je tolerujesz)rozgrzej piekarnik do 190ºCzmiksuj
margaryne z
cukremdodaj esencji waniliowej,
rodzynki oraz
platki gryczane-wymieszajdodaj
make z proszkiem i
soda-ponownie wymieszaj z otrzymanej masy uformuj 20 kulek wielkosci
orzecha wloskiegosplaczcz je w rekach i ukladaj na blasze wylozonej papierem do pieczeniapiecz 8- 12 minut do zlotego koloruzostaw na blasze do wystygniecia zeby zapobiec kruszeniu.* Im dluzej pieczemy
ciasteczka tym sa bardziej kruche