Wykonanie


dobry przykład na to ,że "zdrowe"
ciasteczka są tez smaczne. upiekłam je z myślą o pewnym szkrabie , który jest na diecie bezbiałkowej. jak się okazało szkrab
ciastkami wzgardził, natomiast reszta rodziny sprawiła, ze znikały ekspresowo :)składniki na 1 blachę ( ok 25
ciasteczek) :3
żółtka1/3 szklanki
cukru1łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
maki2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznychduża garść
rodzynek1/4 szklanki
oleju w misce ucieram
żółtka z
cukrem na kogel-
mogel. dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. musi być twarde, tzn takie jak kruche. w powstałego ciasta formuje kulki wielkości ok 4-5 cm. układam je na blaszce wyłożonej papierem. następnie dłonią lub
łopatką rozpłaszczam , tak aby
ciastka miały ok 1 cm grubości. piekę w temp 180 stopni ok 15 minut, na złoto. po upieczeniu jeszcze gorące podważam
łopatką ( zimne ciężko oderwać ).