Wykonanie
Jutro
będę robiła ciacho z
jabłkami więc dziś wypadałoby zamieścić przepis na kruche ciasto. Ten rodzaj ciasta jest bardzo łatwy w przygotowaniu , można je wyrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce lub tez zamrozić i
mieć gotowe w każdej chwili.Z kruchego ciasta które dziś zagniotłam upiekłam kilka
ciasteczek (pomysł z ozdobieniem kolorowymi
cukierkami zaczerpnięty został w pewnego telewizyjnego programu kulinarnego) :)Jak widać na załączonym obrazku jedno
ciastko nieco przypalone, ale odrobina węgla jeszcze nikomu nie zaszkodziła :PSKŁADNIKI: na jedną dużą blachę na spód oraz na wierzch ciasta3 szklanki
maki krupczatki (ok. 450g)1 szklanka
cukru (ok 200g)4
żóltka1
cukier waniliowy (10g)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia (ok 3 g)1
margaryna (MIĘKKA ale nie roztopiona)Zaczynamy od wyjęcia
margaryny w ciepłe miejsce ponieważ konieczne jest aby była miękka! W innym przypadku będzie nam bardzo bardzo bardzo ciężko wyrobić ciasto!!!Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Dodajemy
żółtka oraz
miękką margarynę. Wszystko mieszamy. Wyjmujemy na stolnicę oraz ugniatamy ręcznie. Jeśli
margaryna jest miękka ciasto szybko osiągnie odpowiednią konsystencję - konsystencja wyrobionej plasteliny. Jeśli
margaryna była twarda wyrabianie ciasta będzie mozolne i ciężkie :(Wyrobioną masę (konsystencja plasteliny) wkładamy do
torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. UWAGA: ten etap jest konieczny i NIE WOLNO go pominąć.Ochłodzone ciasto jest gotowe do użycia:
ciasteczka - pieczemy ok 20 min w temp 200 stopnispód do szarlotki - podpiekanie ok 10 min w temp 200 stopnigotowa szarlotka (spód był wcześniej podpieczony - 40-50 min w temp 200 stopniCiasto można tez zamrozić aby
mieć gotowe w razie pilnej potrzeby :)Wszelkie pytania, opinie , skargi i zażalenia proszę wpisywać w komentarzach :)