Wykonanie
Pieguska, czyli babkę z
makiem na białkach postanowiłam upiec już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli . Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z
makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać
cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :)
Składniki:3 szklanki
mąki (niepełne)8
białek1 ½ szklanki
cukru250g
masła 82%¾ szklanki
mleka1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia2 – 3 łyżeczki
cukru waniliowego2/3 szklanki
maku (całego)
Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy do niego
mleko.Z
białek ubijamy sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Po około 5 minutach, wlewamy powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę
masła z
mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy
mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych
bułką tartą, dwóch podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm).Babki
makowe pieczemy w 180 ⁰ C około 60 – 80 minut.Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może to spowodować zakalca.
Z pozostałych
żółtek można
między innymi upiec:- Rafaello na herbatnikach,-
ciasteczka komercyjne,-
ciasteczka Enrike,- pączki .R E K L A M A