ßßß Cookit - przepis na Babka z białek siostry Anieli

Babka z białek siostry Anieli

nazwa

Wykonanie

Co rusz coś piekę, do tego stopnia że zaczęłam się zastanawiać, czy to jeszcze pasja, czy już uzależnienie? Hmm no nie ważne. Było tak, któregoś razu pozostało mi dużo białek (prawdopodobnie piekłam wtedy ciasteczka komercyjne) i trzeba było je jakoś przetworzyć. Wtedy znalazłam przepis na babkę na białkach w książce siostry Anieli. Nasz piekarnik nie bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjnej babki pieczonej na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :)
Składniki:
3 szklanki mąki
8 białek
2 niepełne szklanki cukru
250g masła 82% (stopionego)
¾ szklanki letniego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego
Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy powoli roztopione, prawie zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem.
Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180 ⁰ C.
Z pozostałych żółtek można między innymi upiec:
- Rafaello na herbatnikach,
- ciasteczka komercyjne,
- ciasteczka Enrike,
- pączki .
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/11/babka-z-biaek-siostry-anieli.html