Wykonanie
Co rusz coś piekę, do tego stopnia że zaczęłam się zastanawiać, czy to jeszcze pasja, czy już uzależnienie? Hmm no nie ważne. Było tak, któregoś razu pozostało mi dużo
białek (prawdopodobnie piekłam wtedy
ciasteczka komercyjne) i trzeba było je jakoś przetworzyć. Wtedy znalazłam przepis na babkę na białkach w książce siostry Anieli. Nasz piekarnik nie bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjnej babki pieczonej na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a
Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy
między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę
białek :)
Składniki:3 szklanki
mąki8
białek2 niepełne szklanki
cukru250g
masła 82% (stopionego)¾ szklanki letniego
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 – 3 łyżeczki
cukru waniliowegoZ
białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i ubijamy chwilę, aż
cukier się rozpuści. Następnie wlewamy powoli roztopione, prawie zimne
masło i
mleko (najlepiej rozpuścić
masło i wlać do niego zimne
mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych
margaryną i wysypanych
bułką tartą lub grysikiem.Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180 ⁰ C.
Z pozostałych
żółtek można
między innymi upiec:- Rafaello na herbatnikach,-
ciasteczka komercyjne,-
ciasteczka Enrike,- pączki .R E K L A M A