Wykonanie
To ciasto to smak mojego dzieciństwa.. robione przez moją mamę, bezbłędne! Z czystym sumieniem
mogę polecić :)Rafaello
Biszkopt:- 7-8
jajek (
białka i
żółtka osobno)- 1,5 szklanki
cukru- 1/3 szklanki ciepłej
wody- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa kremowa:- 0,5 litra
śmietany kremówki 30%- 100 g
białej czekolady- 1 opakowanie
wiórków kokosowych (100g lub 200g, zależy od upodobania)- 2
śmietan-fixy- starta
czekolada, do posypaniaOpcjonalnie, do nasączenia:-
likier kokosowy rozrobiony z
wodą- lub mocna
herbata gorzkaSzklanka = 250ml.
Biszkopt:Ubić pianę z 7-8
białek, odstawić.Ubić
żółtka z 1,5 szklanki
cukru oraz 1/3 szklanki ciepłej
wody (dolewać powoli niewielkim strumieniem do ubijania). Do tej masy dodać 2 szklanki przesianej
mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami
proszku do pieczenia – wymieszać delikatnie szpatułką, nie miksować. Na koniec dodać ubitą pianę z
białek, wymieszać delikatnie.Ewentualnie można upiec swój ulubiony
biszkopt, w proporcjach na dużą blaszkę.Masa kremowa:
Czekoladę drobno posiekać, podgrzać z kremówką. Nie doprowadzić do zagotowania, uważać żeby się nie zważyło. Ostudzić.Ostudzoną
śmietanę z
czekoladą wymieszać z 2 opakowaniami
śmietan-fixu/śnieżki w proszku i ubić na sztywno. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać.Wykonanie:Ostudzony
biszkopt przekroić na dwie części, opcjonalnie nasączyć, przełożyć masą kremową z wiórkami. Udekorować wierzch odłożoną niewielką ilością masy kremowej, posypać startą
czekoladą.Smacznego:)