ßßß Cookit - przepis na Rafaello

Rafaello

Wykonanie

To ciasto to smak mojego dzieciństwa.. robione przez moją mamę, bezbłędne! Z czystym sumieniem mogę polecić :)
Rafaello
Biszkopt:
- 7-8 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kremowa:
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 1 opakowanie wiórków kokosowych (100g lub 200g, zależy od upodobania)
- 2 śmietan-fixy
- starta czekolada, do posypania
Opcjonalnie, do nasączenia:
- likier kokosowy rozrobiony z wodą
- lub mocna herbata gorzka
Szklanka = 250ml.
Biszkopt:
Ubić pianę z 7-8 białek, odstawić.
Ubić żółtka z 1,5 szklanki cukru oraz 1/3 szklanki ciepłej wody (dolewać powoli niewielkim strumieniem do ubijania). Do tej masy dodać 2 szklanki przesianej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia – wymieszać delikatnie szpatułką, nie miksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Ewentualnie można upiec swój ulubiony biszkopt, w proporcjach na dużą blaszkę.
Masa kremowa:
Czekoladę drobno posiekać, podgrzać z kremówką. Nie doprowadzić do zagotowania, uważać żeby się nie zważyło. Ostudzić.
Ostudzoną śmietanę z czekoladą wymieszać z 2 opakowaniami śmietan-fixu/śnieżki w proszku i ubić na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Wykonanie:
Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części, opcjonalnie nasączyć, przełożyć masą kremową z wiórkami. Udekorować wierzch odłożoną niewielką ilością masy kremowej, posypać startą czekoladą.
Smacznego:)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/243/najlepsze-rafaello,-z-kremem-z-bialej-czekolady