Wykonanie
Uwielbiam ją ponieważ jest łatwa w wykonaniu i nie wymaga wielu składników a i tak dobrze smakuje.Ciasto kruche:3 szklanki
mąki przennej250 g
margaryny lub
masła2
żółtka8 łyżek
cukru pudru ( ja
daję mniej i tak jest słodka)2 łyżki
smietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składnników zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok 30 minut.1 kg
winnych jabłekcynamonsmażona
skórka pomarańczowa ( ja
daję otartą lub po prostu sok z
pomarańczy)
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać
cynamon, skórkę, wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części ( na spód zawsze
daję większą) rozwałkować. Jedną część ciasta przenieść na natłuszczoną i posypaną
bułką tarta blaszkę( zawsze wykładam papierem do piecz.) o wymiarach 25*40 cm. ( teraz też na takiej zrobiłam, ale na mniejszej jest wyższa i lepiej się prezentuje) Wyłożyć masę
jabłkową, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec ok 60 min (w zależności od piekarnika, u mnie 45 min) w 180 st C. Smacznego ;)