W najbliższym czasie będę pisała na povoli.pl o białym cukrze i jego alternatywach. W ramach eksperymentów postanowiłam kupić więc stewię i ksylitol. Dziś ciasto z tym drugim.Lista zakupów na formę o średnicy 26 cm:2 szklanki mąki5 łyżek kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mlekaszczypta soli1 szklanka ksylitolu + 1 łyżka do posypania owoców6 łyżek masła2 duże jabłka4 nektarynki4 gruszkiMąkę przesiać do dużej salaterki. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Masło utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Wbić jajka, wlać olej i mleko i dokładnie wymieszać. Połączyć mąkę i masę jajeczną. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno miec konsystencję gęstego kremu.Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać wierzch.Owoce obrać i pokroić w kostkę. Wysypać na wierzch ciasta i posypać 1 łyżką ksylitolu.Piec ok. 1 godziny i 10 min. aż do suchego patyczka w temperaturze 180 st.Smacznego życzy oliwek :)