Wykonanie
Ostatnio na kilku blogach był konkurs na kosz piknikowy bez konserwantów. Postanowiłam wziąć udział, bo rodzinnie lubimy pikniki. W weekend była idealna pogoda na piknik, słonko, ciepło. Trzeba wykorzystywać ostatnie ciepłe dni.Mój koszyk prezentował się tak

a zawierał:butelka
wody mineralnejbutelka kompotu
gruszkowego domowej robotydomowe muffinki z naturalnym
kakao i
gruszkamisuszone w domu
owoceowoce świeżetortille pieczone w domu - wytrawne:
kurczak, domowy
majonez, domowe
suszone pomidory i
dymkatortille pieczone w domu - słodkie:
biały ser z
malinami z przydomowego ogródkaPrzepis na muffinki już znacie. Na placki do tortilli już też kiedyś podawałam, ale przypomnę.Tortille (8 placków)400 ml
mlekapłaska łyżeczka
soli50g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok 450g
mąki pszennej (mieszamy z różnymi)
Masło podgrzewamy powoli w
mleku aż się rozpuści. Dodajemy
sól i
proszek do pieczenia i stopniowo
mąkę. Wyrabiamy, odstawiamy na pół godzinki. Dzielimy na 8 równych kulek i dajemy im znowu podrosnąć. Wałkujemy na placki cieniuteńko i smażymy na gorącej suchej patelni.Przepisy na farsze do tortilli pojawią sie niebawem.ps. udało mi się wygrać kosz piknikowy