Wykonanie
Propozycja na szybką przekąskę z wędzonych ryb z dodatkiem orzeźwiających
owoców cytrusowych.Składniki możecie mieszać w dowolnych proporcjach, zamiast grapefruita - jeśli nie lubicie jego goryczki - użyć kilka cząstek
cytryny. Całość możecie podać
solo, lub z garścią kolorowej
sałaty.Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski, Sałatki,
RybyNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
łososia wędzonego,
pomarańcze,
awokado i grapefruita
Kompozycja z ryb wędzonych i
cytrusów na 2 osobySkładniki:60 g
wędzonego łososia100 g białej,
wędzonej ryby (
makrela,
dorsz,
węgorz lub
halibut)1
pomarańcza1 mały grapefruit czerwony1/2 obranego ze skóry
awokado30 g
ogórka lub zielonego
jabłkasól,
pieprzzielona cebulka lub
koperek125 ml
jogurtu naturalnegosól,
pieprzodrobina
soku z cytrynyświeży
koperekPrzed przygotowaniem polecam:poradnik, Jak kupować ryby?Przygotowanie:
Cytrusy wyszorować, obrać ze skóry i wyfiletować cząstki.
Awokado i
ogórek pokroić w kostkę.
Ryby rozdrobnić.
Jogurt wymieszać z kilkoma kroplami
cytryny, odrobiną posiekanej
zieleniny, przyprawić
solą i
pieprzem.Na talerz nałożyć metalową obręcz i wypełnić ją na przemian
łososiem,
białą rybą,
awokado i
ogórkiem - w trakcie przekładania oprószyć delikatnie
pieprzem. Docisnąć. Zdjąć obręcz i ułożyć na wierzchu fileciki z
cytrusów. Posypać drobno pokrojoną
zieloną cebulką lub
koperkiem. Podawać z dipem
jogurtowym.
,Składnik główny:
łosoś,Składnik główny:
makrela,Składnik główny:
pomarańcze,Składnik główny:grapefruit,Składnik główny:
cytryna,Rodzaj dania:Śniadanie,Przekąska,Sałata/Sałatka,
Ryby i owoce morza,