ßßß Cookit - przepis na Focaccia

Focaccia

nazwa

Wykonanie

Ten przepis "przeleżał" na blogu już prawie 2 lata. Focaccia powstała w kwietniu 2009 r. Niestety nie zdążyłam wtedy przepisać przepisu. Ostatnio jednak znowu dostałam tę książkę do moich rąk i pomyślałam, że focaccie upublicznie, należy jej się. Przepis na focaccie pochodzi z encyklopedii chleba. Była to moja pierwsza focaccia. Ciasto jest dość grube, więc też i wypiek dość sycący. W oryginale z dodatków był tylko czosnek i szałwia, ale ja dodałam kukurydzę, odrobinę żółtego sera, oregano (zamiast szałwi) i świeże listki kolendry.
Składniki:
20 g świeżych drożdży
325-350 ml letniej wody
45 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
500 g mąki pszennej chlebowej
10 ml soli
1 łyżka siekanej szałwi
Na wierzch:
60 ml oliwy
4 ząbki czosnku, posiekane
12 liści szałwi
Wykonanie:
Naoliwić dwie 25 cm formy na pizzę.
Drożdże rozrobić z 60 ml wody a następnie wlać pozostałą wodę i dodać olej. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić wgłębienie po środku. Wlać drożdże i wymieszać ciasto. Przełożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ugnieść ciasto, aby rozprowadzić powietrze. Wyłożyć na omączoną powierzchnię. Delikatnie wrobić w ciasto szałwię. Podzielić na dwa równe kawałki. Każdy ukształtować w kulę i rozwałkować na 25 cm okrąg. Włożyć do przygotowanych form. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Odkryć i palcami zrobić wgłębienia na całej powierzchni chlebków. Ponownie przykryć i odstawić aż ciasto podwoi objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Pokropić ciasto oliwą i posypać każdą focaccię czosnkiem i szałwią. Piec 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci. Natychmiast wyjąć focaccie z formy i odstawić na kratkę do lekkiego przestudzenia.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/11/Focaccia.html