Wykonanie
Ten przepis "przeleżał" na blogu już prawie 2 lata. Focaccia powstała w kwietniu 2009 r. Niestety nie zdążyłam wtedy przepisać przepisu. Ostatnio jednak znowu dostałam tę książkę do moich rąk i pomyślałam, że focaccie upublicznie, należy jej się. Przepis na focaccie pochodzi z encyklopedii
chleba. Była to moja pierwsza focaccia. Ciasto jest dość grube, więc też i wypiek dość sycący. W oryginale z dodatków był tylko
czosnek i
szałwia, ale ja dodałam
kukurydzę, odrobinę
żółtego sera,
oregano (zamiast
szałwi) i świeże listki
kolendry.

Składniki:20 g świeżych
drożdży325-350 ml letniej
wody45 ml
oliwy z pierwszego tłoczenia500 g
mąki pszennej chlebowej10 ml
soli1 łyżka siekanej
szałwiNa wierzch:60 ml
oliwy4 ząbki
czosnku, posiekane12 liści
szałwiWykonanie:Naoliwić dwie 25 cm formy na pizzę.
Drożdże rozrobić z 60 ml
wody a następnie wlać pozostałą
wodę i dodać
olej. Przesiać
mąkę i
sól do dużej miski i zrobić wgłębienie po środku. Wlać
drożdże i wymieszać ciasto. Przełożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ugnieść ciasto, aby rozprowadzić powietrze. Wyłożyć na omączoną powierzchnię. Delikatnie wrobić w ciasto
szałwię. Podzielić na dwa równe kawałki. Każdy ukształtować w kulę i rozwałkować na 25 cm okrąg. Włożyć do przygotowanych form. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Odkryć i palcami zrobić wgłębienia na całej powierzchni
chlebków. Ponownie przykryć i odstawić aż ciasto podwoi objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Pokropić ciasto
oliwą i posypać każdą focaccię
czosnkiem i
szałwią. Piec 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci. Natychmiast wyjąć focaccie z formy i odstawić na kratkę do lekkiego przestudzenia.

/wydrukuj przepis/