Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to niesamowicie smaczne i aromatyczne
pieczywko, które naprawdę szybko znika ze stołu. Chrupiące, ale wilgotne - doskonale nada się na kanapki oraz jako dodatek do obiadu. Troszkę roboty przy nim jest, ale naprawdę warto.

Składniki (3 małe bochenki):500 g
mąki pszennej chlebowej20 g semoliny15 g świeżych
drożdży10 g
soli320 g ciepłej
wody50 g
oliwy z oliwek200 g
boczku200 g
oliwek, mieszanych2 łyżki świeżych listków
szałwii, posiekanychodrobina
oliwy - do smażenia

1.
Boczek pokroić w kostkę. Na odrobinie
oliwy podsmażyć go, a gdy zacznie się robić chrupiący dodać na patelnię
oliwki i smażyć jeszcze 2 minuty. Zestawić patelnię z palnika, całość wymieszać z posiekaną
szałwią i przełożyć na talerzyk, aby ostygło.2.
Mąkę wymieszać z semoliną i pokruszonymi
drożdżami. Dodać
sól,
oliwę i
wodę. Zarobić wstępnie ciasto, a następnie wyrabiać je przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do blatu. W ostatniej fazie wyrabiania dodać do niego
boczek z
oliwkami i wyrabiać dalej, aż się równomiernie wymieszają z
ciastem. Unikać zbytniego podsypywania
mąką. Ciasto będzie mocno wilgotne i do rąk lepić się będzie z pewnością. Do blatu nie powinno :-)3. Oprószyć
mąką miskę i ułożyć w niej wyrobione ciasto. Nakryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po jej upływie oprószyć lekko
mąką blat, wyjąć ciasto z miski i uformować na blacie kulę. Ponownie ułożyć w misce na kolejne 30 minut.4. Po tym czasie należy przystąpić do formowania bochenków. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć
mąką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować prostokątny, podłużny bochenek. Ułożyć na blaszce 3 bochenki obok siebie, oprószyć je
mąką i ponacinać w poprzek
ostrym nożem lub żyletką na głębokość ok. 1 cm. Blaszkę z
chlebkami nakryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.5. Po 30 minutach wyrastania nadszedł czas na nagrzanie piekarnika do temperatury 250 stopni. Gdy minie godzina wyrastania i piekarnik będzie nagrzany należy skropić jego dno
wodą (lub wrzucić na jego dno 2 kostki
lodu). Włożyć szybko blaszkę z bochenkami, zamknąć piekarnik i skręcić temperaturę do 230 stopni. Piec
chlebki przez ok. 30-35 minut, aż będą mocno rumiane. Po wyjęciu z pieca opukać dno bochenków. Gdy wydają głuchy odgłos są z pewnością gotowe :-)Smacznego :-)Źródło: DOUGH Richard Bertinet