Wykonanie
Jestem wielbicielką
chlebków pita oraz tortilli, ale pod jednym warunkiem - MUSZĄ być domowej roboty. No i w poszukiwaniu przepisu na
pitę razową natknęłam się na wpis
Atiny . Ciasto cudownie miękkie, współpracujące ze mną tak, że się tego nie spodziewałam. Wprawdzie moje
chlebki nie urosły tak jak w oryginale (być może dlatego, że nie użyłam normalnych
drożdży tylko suszone), ale i tak wypiek przepyszny.A już niedługo pokażę jak można wykorzystać
pitę inaczej niż zazwyczaj i to do tego w wersji
śniadaniowej.
Składniki na 6
chlebków:125 g białej
mąki chlebowej125 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
soli15 g świeżych
drożdży (lub 1½ łyżeczki suszonych)140 ml ciepłej
wody2 łyżeczki
oliwy z oliwekWykonanie:
Mąkę przesiać z
solą.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
oliwę i wlać do
mąki. Dokładnie wymieszać formując miękkie ciasto. Przełożyć na lekko posypaną
mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).Następnie ponownie wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części, przykryć folią i zostawić na 5 minut. Każdą porcję rozwałkować na kształt owalu o długości około 15 cm i grubości 5 mm. Poukładać na posypanej
mąką ściereczce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piec w temperaturze 230°C przez około 4-6 minut lub do momentu, aż "napuchną" - nie muszą się zarumienić./wydrukuj przepis/