Wykonanie
Składniki2 porcje2 filety z
łososia każdy po ok. 150 g5 łyżek
wiórków kokosowych100 g tajskiego
ryżu jaśminowegoskórka z 1
limonki + 1 łyżka
soku z limonki1/3 łyżeczki mielonego
imbiru w proszkuopcjonalnie: 2 łyżeczki
oleju kokosowegoMarynata do
łososia:2 łyżeczki świeżo startego
imbiru2 łyżki
soku z limonki1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki
oliwy extra vergineszczypta
ostrej papryki chiliChutney
żurawinowy:1 szklanka
żurawiny (świeżej lub mrożonej)2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
soku z limonki1 łyżka
brązowego cukru lub
syropu klonowegoszczypta
chili w proszkuok. 1/4 szklanki
soku żurawinowego lub
malinowegoPrzygotowanieZ
łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty
imbir,
sok z limonki,
miód,
oliwę i
ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować
łososia, odłożyć na ok. 20 minut.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .
Łososia obtoczyć w wiórkach
kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut .
Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i
sok z limonki, mielony
imbir w proszku oraz
olej kokosowy, wymieszać.
Łososia położyć na
ryżu i podawać z
żurawiną.Chutney
żurawinowy:
Żurawinę opłukać, włożyć do rondelka, dodać
ocet,
sok z limonki,
sól,
pieprz,
cukier i
chili, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 2 minuty aż
żurawina zmięknie i częściowo się rozpadnie. Wymieszać z
syropem żurawinowym lub
malinowym.