Wykonanie
Tak mnie ostatnimi czasy wzięło na
kokosa, że kolejny post jest z jego udziałem, dzisiaj przepis, który wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam za dużo składników w lodówce, zobaczyłam, że zostało jeszcze
wiórków kokosowych więc postanowiłam zrobić z nich krem w blenderze, dodałam
miodu,
wody ulepiłam kule, podzieliłam je na kilka mniejszych i wstawiłam do piekarnika, po 5 minutach w domu unosił się cudowny aromat
kokosa, muszę przyznać, że smakują świetnie biorąc pod uwagę ilość składników, a dodatkowo przydadzą się kwasy tłuszczowe z
oleju kokosowego, które wzmacniają odporność i działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, na sezon grypowy jak znalazł :)
Składniki :3 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
miodu (ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor) w wersji wegańskiej
syrop klonowy2 łyżki
oleju kokosowegoPrzygotowanie :Żeby zrobić krem
kokosowy umieszczamy
wiórki kokosowe w blenderze i miksujemy aż powstanie kleista gładka masa (jeśli wasz mikser ma małą moc krem też wyjdzie, trzeba jedynie co jakiś czas wyłączać blender zdrapywać krem z brzegów i dalej miksować, powtarzając tę czynność 2-3
razy) następnie powstały krem łączymy z
miodem i dodajemy odrobinę
wody, żeby masa się połączyła, ewentualnie dodajemy stopiony
olej kokosowy i
wanilię, formujemy masę lepimy kulki i pieczemy je ok 5-8 minut w 180 stopniach jak zaczną się robić złote. Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie durszlakSzeroki wybór innych superfoods możecie znaleźć www.sklepagnex.pl