Wykonanie
Powroty nigdy nie są łatwe... zwłaszcza po dłuższych, tych nieplanowanych przerwach :-P Mam nadzieję, że teraz wpisy będą pojawiać się regularniej, bo gotowania ani pieczenia wcale nie porzuciłam, o czym możecie się przekonać śledząc moje
konto na Instagramie! A dziś proponuję wam
łososia, bo jak niegdyś głosiła reklama,
ryba wpływa na wszystko ;-)
Składniki:filet z
łososia (ok. 150 g),2 łyżki
wiórków kokosowych,2 łyżki
otrąb pszennych,50 g
ryżu basmati,skórka z połowy
cytryny,1 łyżeczka
soku z cytryny,1/3 łyżeczki tartego
imbiru,łyżeczka
oleju kokosowego.Marynata do
łososia:2 łyżeczki tartego
imbiru,2 łyżki
soku z cytryny,1 łyżeczka
miodu,2 łyżeczki
oliwy extra vergine,szczypta
ostrej papryki chili.Chutney
żurawinowy:pół szklanka
żurawiny (świeżej lub mrożonej),łyżka
białego octu winnego,łyżka
soku z cytryny,pół łyżki
brązowego cukru lub
syropu klonowego,szczypta
chili w proszku.Wykonanie:Filet z
łososia doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy składniki marynaty: starty
imbir,
sok z cytryny,
miód,
oliwę i
ostrą paprykę. Powstałą marynatą smarujemy
łososia, odkładamy na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Łososia panierujemy w wiórkach
kokosowych, pieczemy przez około 20 minut.
Ryż wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości przez około 12 minut, cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy skórkę i
sok z cytryny,
imbir oraz
olej kokosowy, mieszamy.
Żurawinę,
ocet,
sok z cytryny,
cukier oraz szczyptę
chili umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez około 2 minuty, aż
żurawina zmięknie.
Łososia podajemy na
ryżu wraz z chutney
żurawinowym.Bon Appetit!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z kwestiasmaku.comP.S.
Cytrynę można zastąpić
limonką.