Wykonanie
Składniki4 porcje:220 g (3 sztuki)
filetów śledziowych w
oleju a'la
matjas, pokrojonych na 1 cm kawałki1 salaterka bardzo cienko poszatkowanej
czerwonej kapusty (najlepiej melakserem lub tarką do warzyw)1
jabłko, starte na tarce1/2 niedużej
czerwonej cebuli, startej na tarcegarść suszonych
śliwek, posiekanych1 łyżka
octu ryżowego lub
winnego2 łyżeczki
miodu lub
brązowego cukrusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
oliwy3 łyżki
majonezuOpcjonalnie:
natka pietruszkiPrzygotowanieWszystkie składniki sałatki wymieszać w salaterce, posypać
natką (opcjonalnie). Jeśli mamy czas, możemy wcześniej poszatkowaną
kapustę posolić, skropić
octem, dodać szczyptę
cukru i odstawić, do czasu aż
kapusta trochę zmięknie. Możemy też
sałatkę przygotować wcześniej aby smaki się połączyły.Wskazówki
Kapustę najlepiej bardzo drobno poszatkować (drobniej niż na zdjęciu). Jeśli chcemy aby nie była chrupiąca, ale miękka, można ją wcześniej sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, doprawić
solą i łyżką
cukru, zagotować. Gotować przez około 2 - 3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki
octu, aby przywrócić początkowy kolor
kapusty. Odcedzić i ostudzić, dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników sałatki.