ßßß
Słodko-pikantny dip na bazie sosu pomidorowego i whiskey. Doskonały dodatek do mięs grillowanych. Może służyć również jako marynata. Sos zawiera dużą ilość cukru, może lekko się przypalać. Dlatego dopiero pod koniec grillowania należy nim posmarować mięso.Składnikicebula czerwona, 1 sztukaczosnek, 4 ząbkioliwa z oliwek, 1 łyżkawhiskey, 1/2 szklankipassata, 500 gocet jabłkowy, 1/3 szklankisos Worcestershire, 1/4 szklankicukier brązowy, 1/2 szklankitabasco, 1/2-1 łyżeczkasól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczkiSposób przygotowaniaCebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wlać whiskey. Chwilę gotować. Następnie dodać pozostałe składniki. Przyprawić. Gotować 20-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzić i odstawić do lodówki na całą noc, aby się „przegryzło”.