ßßß Cookit - przepis na Sos BBQ z whiskey - Buszująca w kuchni

Sos BBQ z whiskey - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Słodko-pikantny dip na bazie sosu pomidorowego i whiskey. Doskonały dodatek do mięs grillowanych. Może służyć również jako marynata. Sos zawiera dużą ilość cukru, może lekko się przypalać. Dlatego dopiero pod koniec grillowania należy nim posmarować mięso.
Składniki
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 4 ząbki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
whiskey, 1/2 szklanki
passata, 500 g
ocet jabłkowy, 1/3 szklanki
sos Worcestershire, 1/4 szklanki
cukier brązowy, 1/2 szklanki
tabasco, 1/2-1 łyżeczka
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wlać whiskey. Chwilę gotować. Następnie dodać pozostałe składniki. Przyprawić. Gotować 20-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzić i odstawić do lodówki na całą noc, aby się „przegryzło”.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/sos-bbq-z-whiskey