Wykonanie

Słodko-pikantny dip na bazie
sosu pomidorowego i
whiskey. Doskonały dodatek do
mięs grillowanych. Może służyć również jako marynata. Sos zawiera dużą ilość
cukru, może lekko się przypalać. Dlatego dopiero pod koniec grillowania należy nim posmarować
mięso.Składniki
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 4 ząbki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
whiskey, 1/2 szklankipassata, 500 g
ocet jabłkowy, 1/3 szklanki
sos Worcestershire, 1/4 szklanki
cukier brązowy, 1/2 szklanki
tabasco, 1/2-1 łyżeczka
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz, po 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania
Cebulę drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki zeszklić na rozgrzanej
oliwie. Wlać
whiskey. Chwilę gotować. Następnie dodać pozostałe składniki. Przyprawić. Gotować 20-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzić i odstawić do lodówki na całą noc, aby się „przegryzło”.