ßßß
Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną.Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu.Zapraszam!Składniki:1,5 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)700 g brzoskwiń3 łyżeczki zielonego pieprzu5 ząbków czosnku1,5 łyżeczki imbiru2 czerwone cebulenasiona z 4 gwiazdek anyżu150 g brązowego cukru150 ml octu jabłkowegosóloliwa z oliwekWykonanie:Zarówno pomidory jak i brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, z pomidorów dodatkowo usuwamy nasady szypułek. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Pomidory i brzoskwinie kroimy w średnią kostkę.
Cebulę również kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy i na odrobinie oliwy podsmażamy w garnku razem z anyżem.Dodajemy pozostałe składniki, również przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu, kawałki warzyw i owoców powinny się rozpaść, a płyn odparować. Co jakiś czas mieszamy.
Gotowy chutney nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry dnem.Smacznego!