Wykonanie
Dzień dobry!Wciąż przygotowuję różne
przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.Chutney to tradycyjny
gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z
owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko.

Idealnie komponuje się z daniami
mięsnymi.Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną.Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego
przetworu.Zapraszam!Składniki:1,5 kg
pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)700 g
brzoskwiń3 łyżeczki
zielonego pieprzu5 ząbków
czosnku1,5 łyżeczki
imbiru2
czerwone cebulenasiona z 4 gwiazdek
anyżu150 g
brązowego cukru150 ml
octu jabłkowegosóloliwa z oliwekWykonanie:Zarówno
pomidory jak i
brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, z
pomidorów dodatkowo usuwamy nasady szypułek. Z
brzoskwiń usuwamy pestki.
Pomidory i
brzoskwinie kroimy w średnią kostkę.
Cebulę również kroimy w kostkę,
czosnek rozdrabniamy i na odrobinie
oliwy podsmażamy w garnku razem z
anyżem.Dodajemy pozostałe składniki, również
przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu, kawałki
warzyw i owoców powinny się rozpaść, a płyn odparować. Co jakiś czas mieszamy.

Gotowy chutney nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry dnem.Smacznego!