Wykonanie
Powiecie, że to przecież nie sezon na grilla. Pewnie, że nie sezon, ale taki sos przyda się nie tylko latem. Jest idealny do
sera (sprawdzałam) oraz przyda nam się jeszcze do zrobienia pewnego sosu, a sos będzie idealny do obiadu. Tylko o tym już w kilku następnych wpisach. Przepis na sos pochodzi ze strony BBC.

Składniki:1 łyżka
oliwy1 posiekana
cebula400 g
pomidorów z puszki (krojonych)3 ząbki
czosnku (posiekane)85 g
cukru trzcinowego3 łyżki
octu jabłkowego (w oryginale malt vinegar)2 łyżki
sosu Worcestershire1 łyżka
koncentratu pomidorowegoWykonanie:Rozgrzać
oliwę w garnku i dodać
cebulę. Podsmażać na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż
cebula zmięknie. Dodać pozostałe składniki,doprawić do smaku i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Można zmiksować całość blenderem, ale nie jest to konieczne.