Wykonanie

Do tego przepisu najlepiej nadają się małe ziemniaczki , ale jak nie macie to duże przekrojone na połówki też są pyszne. Co do
mięsa najlepsze są oczywiście pałki od nóżek, ale ja czasami też robię to danie z całych nóżek tylko je przepoławiam.
Kurczak jest wyśmienity, ziemniaczki przypieczone, ale mnie najbardziej smakuje ta
cebulka przypalona o lekko słodkawym smaku. Pycha.Składniki:50 dag małych umytych ziemniaczków8 dramstików z
kurczaka2
czerwone cebule8 łyże pikantnego
ketchupu2 łyżki jasnego
brązowego cukru1 łyżka
musztardy stołowej1 łyżka
octu jabłkowego1 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwyPonadto:
oliwa2 gałązki
rozmarynuZiemniaki dokładnie płuczemy zalewamy
wodą lekko solimy i gotujemy przez pięć minut od momentu wrzenia, a następnie je odcedzamy.
Kurczaka obieramy ze skóry i robimy po dwa nacięcia z każdej strony pałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miski wrzucamy
ketchup,
cukier,
musztardę,
ocet, rozgnieciony
czosnek i
oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do tego sosu
kurczaka i dokładnie smarujemy każdą cześć
mięsa. Ugotowane
ziemniaki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ziemniaki polewamy
oliwa i obsypujemy igiełkami
rozmarynu. Na ziemniakach układamy
kurczaka oblanego sosem. Na wszystkim układamy plasterki
cebuli i jeżeli mamy jeszcze sos to skrapiamy nim
cebulę. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego 225'C i pieczemy wszystko jakieś 60 minut. Zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!


















