ßßß Cookit - przepis na Kurczak barbecue

Kurczak barbecue

nazwa

Wykonanie

Do tego przepisu najlepiej nadają się małe ziemniaczki , ale jak nie macie to duże przekrojone na połówki też są pyszne. Co do mięsa najlepsze są oczywiście pałki od nóżek, ale ja czasami też robię to danie z całych nóżek tylko je przepoławiam. Kurczak jest wyśmienity, ziemniaczki przypieczone, ale mnie najbardziej smakuje ta cebulka przypalona o lekko słodkawym smaku. Pycha.
Składniki:
50 dag małych umytych ziemniaczków
8 dramstików z kurczaka
2 czerwone cebule
8 łyże pikantnego ketchupu
2 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Ponadto:
oliwa
2 gałązki rozmarynu
Ziemniaki dokładnie płuczemy zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy przez pięć minut od momentu wrzenia, a następnie je odcedzamy. Kurczaka obieramy ze skóry i robimy po dwa nacięcia z każdej strony pałki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miski wrzucamy ketchup, cukier, musztardę, ocet, rozgnieciony czosnek i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do tego sosu kurczaka i dokładnie smarujemy każdą cześć mięsa. Ugotowane ziemniaki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy oliwa i obsypujemy igiełkami rozmarynu. Na ziemniakach układamy kurczaka oblanego sosem. Na wszystkim układamy plasterki cebuli i jeżeli mamy jeszcze sos to skrapiamy nim cebulę. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego 225'C i pieczemy wszystko jakieś 60 minut. Zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2015/02/Kurczak-barbecue.html