ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty i cebuli

Surówka z kapusty i cebuli

nazwa

Wykonanie

No, w końcu udało mi się zdążyć na wycieczkę organizowaną przez Kuchnię Ireny i Andrzeja i tym sposobem znaleźć się razem z nimi we Włoszech:) Nie wiem, czy coś jeszcze włoskiego zdołam zrobić, ale chociaż tą prostą i pyszną surówką z kapusty i cebuli zaznaczę swój pobyt w tym kraju a jednocześnie zainauguruję moją wycieczkę po Europie...szkoda, że tylko z widelcem .
Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych surówek, z wielką więc radością zapoznałam się z kolejnym pomysłem. Tym razem do kapusty dodajemy czerwoną cebulę i jabłko, i obficie polewamy sosem winegret. Efekt? Pycha!
Połowa średniej wielkości główki bialej lub czerwonej włoskiej kapusty(dałam zwykłą białą)
2 słodkie czerwone cebule(dałam 1, ale większą)
1 jabłko golden delicious (dałam grammy smith)
sos winegret(podwójna porcja):
2 łyżki octu(dałam winny)
6 łyżek oliwy z oliwek(dałam dobry w smaku olej)
sól
dużo pieprzu
Kapustę szatkujemy na cienkie paski, cebulę w cienkie plastry. Mieszamy. Obieramy jabłko i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Przygotowujemy sos winegret i zalewamy nim surówkę. Dobrze mieszamy potrząsając półmiskiem i odstawiamy na 10 - 15 minut.
Zamiast sosu winegret można dodać majonez.
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia włoska " wydawnictwa Bellona.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/08/surowka-z-kapusty-i-cebuli.html