Wykonanie
No, w końcu udało mi się zdążyć na wycieczkę organizowaną przez Kuchnię Ireny i Andrzeja i tym sposobem znaleźć się razem z nimi we Włoszech:) Nie wiem, czy coś jeszcze włoskiego zdołam zrobić, ale chociaż tą prostą i pyszną surówką z
kapusty i
cebuli zaznaczę swój pobyt w tym
kraju a jednocześnie zainauguruję moją wycieczkę po Europie...szkoda, że tylko z widelcem .Surówki z
białej kapusty należą do moich ulubionych surówek, z wielką więc radością zapoznałam się z kolejnym pomysłem. Tym razem do
kapusty dodajemy
czerwoną cebulę i
jabłko, i obficie polewamy
sosem winegret. Efekt? Pycha!

Połowa średniej wielkości główki bialej lub czerwonej
włoskiej kapusty(dałam zwykłą białą)2 słodkie
czerwone cebule(dałam 1, ale większą)1
jabłko golden delicious (dałam grammy smith)
sos winegret(podwójna porcja):2 łyżki
octu(dałam
winny)6 łyżek
oliwy z oliwek(dałam dobry w smaku
olej)
sóldużo
pieprzuKapustę szatkujemy na cienkie paski,
cebulę w cienkie plastry. Mieszamy. Obieramy
jabłko i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce i dodajemy do
kapusty. Przygotowujemy
sos winegret i zalewamy nim surówkę. Dobrze mieszamy potrząsając półmiskiem i odstawiamy na 10 - 15 minut.Zamiast
sosu winegret można dodać
majonez.Przepis pochodzi z książki " Kuchnia włoska " wydawnictwa Bellona.