ßßß
Składniki:
4 filety śledziowe w oleju1/2 jabłkamały słoiczek pokrojonych pieczarek (280 ml)1 mała czerwona cebula4 łyżki majonezu kieleckiegosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:
Jabłko zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Śledzia pokroić w paski o grubości 1 cm.Dodać pokrojone pieczarki.Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.Dosolić odrobiną soli i dodać pieprz do smaku. Dodać majonez.Wymieszać.To tylko jedna z licznych wersji tej sałatki. Można do dać kukurydzę albo paprykę, jeśli chcemy żeby smak był bogatszy. Ważne by użyć majonez kielecki a nie inny majonez, gdyż ma on zupełnie inny smak od większości majonezów. Ja lubię ją jednak w tej wersji. Bardzo prosta i szybka. Smacznego.