Wykonanie
Składnikiok. 600 - 700 g250 g
maku niebieskiegowoda lub
mleko do ugotowania
maku1/2 szklanki
rodzynek lub
suszonej żurawiny4 łyżki
miodu wielokwiatowego4 łyżki
płatków migdałów1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich3 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
migdałowego lub 2 łyżki
amaretto1 łyżeczka pasty waniliowej lub
wanilia w innej postaci2 łyżki soku z
pomarańczy lub
mandarynek lub łyżka
soku z cytrynyopcjonalnie: 3 łyżki roztopionego
masła (dla podniesienia smaku)Przygotowanie
Mak wsypać do garnka, zalać
wodą lub
mlekiem w ilości ok. 1-2 cm powyżej poziomu
maku. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut.Zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym rozdrabniając trochę
mak, ale nie musi być dokładnie. Zostawić na wyłączonym gazie otwarty garnek, całkowicie odparować resztę
wody, cały czas mieszając. Dodać
rodzynki i wymieszać, ostudzić.Dodać
miód,
płatki migdałów, posiekane
orzechy,
wiórki kokosowe, ekstrakt
migdałowy,
wanilię, sok z
pomarańczy i roztopione
masło jeśli je używamy. Wymieszać. Można od razu wykorzystać lub przechować w lodówce na później.