Składnikiok. 8 porcjiporcja ugotowanego w rosole mięsakurczaka (np. z ćwiartki)marchewka z rosoługroszek zielony konserwowy lub gotowany (świeży lub mrożony)kukurydza konserwowa (opcjonalnie)4 jajka ugotowane na twardorosół (w ilości do przykrycia składników)żelatyna (w ilości 1 łyżeczka na 1 szklankę rosołu)natka pietruszkiDo podaniasok z cytrynychrzansos tatarskiPrzygotowanieWybrać ładne mięso z ugotowanego kurczaka, odrzucając skórki, błonki i kości. Pokroić w kostkę.Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Odcedzić groszek i kukurydzę.Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania wody).Rosół dobrze przyprawić solą i pieprzem (musi być dobrze słony). Zagotować a następnie rozpuścić w nim żelatynę (na 1 szklankę rosołu dajemy 1 łyżeczkę żelatyny).Mięso i warzywa układać w salaterkach, miseczkach lub szklankach do 3/4 wysokości naczynek, zalewać rosołem i odstawiać do ostudzenia. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.Podawać z cząstkami cytryny, z chrzanem lub sosem tatarskim.