ßßß Cookit - przepis na Tymbaliki

Tymbaliki

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 8 porcji
porcja ugotowanego w rosole mięsa kurczaka (np. z ćwiartki)
marchewka z rosołu
groszek zielony konserwowy lub gotowany (świeży lub mrożony)
kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
4 jajka ugotowane na twardo
rosół (w ilości do przykrycia składników)
żelatyna (w ilości 1 łyżeczka na 1 szklankę rosołu)
natka pietruszki
Do podania
sok z cytryny
chrzan
sos tatarski
Przygotowanie
Wybrać ładne mięso z ugotowanego kurczaka, odrzucając skórki, błonki i kości. Pokroić w kostkę.
Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Odcedzić groszek i kukurydzę.
Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania wody).
Rosół dobrze przyprawić solą i pieprzem (musi być dobrze słony). Zagotować a następnie rozpuścić w nim żelatynę (na 1 szklankę rosołu dajemy 1 łyżeczkę żelatyny).
Mięso i warzywa układać w salaterkach, miseczkach lub szklankach do 3/4 wysokości naczynek, zalewać rosołem i odstawiać do ostudzenia. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Podawać z cząstkami cytryny, z chrzanem lub sosem tatarskim.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/tymbaliki_drobiowe/przepis.html