Wykonanie
SkładnikiSpód300 g
ciastek maślanych (np.
petit beurre)50 g
masłaMasa serowa1,25 kg tłustego
zmielonego sera (cream cheese)6
jajek5
żółtek250 g
cukru3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z
waniliisok z 1/2
cytrynyKrem500 ml kwaśnej gęstej
śmietany 18%50 g
cukru pudruDekoracja4 łyżki
kakao2 łyżeczki
cynamonuopcjonalnie - świeże kwiatyPrzygotowanieSpódNa dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 - 26 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym
masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno uklepać i wstawić do lodówki.Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą
wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).Masa serowaDo misy miksera włożyć
ser, dodać
jajka,
żółtka,
cukier,
wanilię i
sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania).Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik całkowicie wystudzić sernik.KremPiekarnik nastawić ponownie na 180 stopni C. Do misy miksera włożyć
śmietanę, dodać
cukier puder i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania).
Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.DekoracjaPrzed podaniem sernik posypać
kakao wymieszanym z
cynamonem. Można udekorować kwiatami.