ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
300 g ciastek maślanych (np. petit beurre)
50 g masła
Masa serowa
1,25 kg tłustego zmielonego sera (cream cheese)
6 jajek
5 żółtek
250 g cukru
3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
sok z 1/2 cytryny
Krem
500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
50 g cukru pudru
Dekoracja
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie - świeże kwiaty
Przygotowanie
Spód
Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 - 26 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno uklepać i wstawić do lodówki.
Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Masa serowa
Do misy miksera włożyć ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania).
Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik całkowicie wystudzić sernik.
Krem
Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni C. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać cukier puder i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania).
Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.
Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dekoracja
Przed podaniem sernik posypać kakao wymieszanym z cynamonem. Można udekorować kwiatami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_nowojorski/przepis.html