Wykonanie
Puszysty, delikatny i kremowy...taki właśnie jest sernik z dodatkiem
pure z dyni. To jeden z pyszniejszych serników jakie robię. Ma piękny kolor, przygotowuje się go szybko i przede wszystkim...rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować :)

Składniki:Spód:200 g
maślanych kakaowych herbatników80 g
masłaSernik:1 kg
sera mielonego (może być z wiaderka)300 g
pure z dyni (przepis tutaj)3 duże
jajka2
żółtka200 g
cukru150 ml
mleka skondensowanego słodzonego1
budyń śmietankowy2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:2 łyżki
cukru pudru (do posypania)2 łyżki gorzkiego
kakao (do posypania)



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Spód:
Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie
masło i zagnieść.
Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.Masa serowa: Do
sera dodać
cukier,
jajka,
żółtka, ekstrakt z
wanilii,
mleko skondensowane,
cynamon i
pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać
budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę
serową wylać na spód z
herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać
cukrem pudrem i gorzkim
kakao. Smacznego!Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.Jeśli używacie samodzielnie zmielonego
twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę
śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy.