ßßß
Składniki:Spód:200 g maślanych kakaowych herbatników80 g masłaSernik:1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)300 g pure z dyni (przepis tutaj)3 duże jajka2 żółtka200 g cukru150 ml mleka skondensowanego słodzonego1 budyń śmietankowy2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki cynamonuDodatkowo:2 łyżki cukru pudru (do posypania)2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao. Smacznego!Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy.