Wykonanie
Składniki6 porcji:Spód:125 g
mąki pszennej125 g
sera białego75 g
masła, zimnegookoło 1/2 łyżeczki
soli3 płaskie łyżki mielonych
migdałów - opcjonalnieszczypta suszonego lub świeżego
rozmarynu1/2
jajkaNadzienie:200 g gęstej
śmietany 18% (kwaśnej, homogenizowanej z kubeczka)
sól i świeżo zmielony
pieprz200 g
sera camembert4 - 5 łyżek
płatków migdałów (lekko zrumienionych na suchej patelni)PrzygotowanieCiasto
serowe na spód : na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
ser i
masło, posiekać wszystko nożem na drobne kawałeczki. Dodać
sól,
migdały i
rozmaryn i wymieszać, następnie dodać
jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc. Gotowe ciasto można przechować w lodówce przez 1 - 2 dni.Przygotować blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm. Posmarować ją
masłem (niedokładnie) i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto podsypując stolnicę niewielką ilością
mąki. Wyłożyć spód i 1 cm
boków formy i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z
ciastem i piec przez około 20 minut na jasno brązowy kolor (sprawdzić czy spód też jest zrumieniony na złoty kolor). Gdyby spód podczas pieczenia się podnosił, wystarczy ugnieść go widelcem. Wyjąć formę, nie wyłączać piekarnika. W trakcie pieczenia pokroić
ser i lekko zrumienić
płatki migdałów na suchej patelni.Na upieczony spód (może być gorący) wyłożyć
śmietanę doprawioną
solą i
pieprzem. Ułożyć plasterki
camemberta i posypać zrumienionymi
płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika. Piec przez 4 - 5 minuty aż
ser się roztopi. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć
żurawinę. Doprawić rozkruszonym
pieprzem (zielonym lub kolorowym) i
cynamonem.Propozycja podaniasłoiczek
żurawiny / 1 łyżeczka
cynamonu / 2 łyżeczki rozkruszonego
zielonego pieprzu (lub kolorowego) /
rukola