Wykonanie
Pierogi leniwe czyli kluseczki kształtem przypominające kopytka. W przeciwieństwie do tradycyjnych pierogów farsz w postaci
sera jest dodawany do ciasta. Najlepsze wychodzą z
sera półtłustego lub tłustego. Ciasto jest bardzo kleiste, ale należy bardzo ostrożnie dodawać
mąkę. Jej zbyt duża ilość spowoduje, że kluski wyjdą bardzo twarde. Dlatego im jej mniej tym lepiej.Składniki
biały ser, 700 g
jajka, 3 duże
mąka pszenna, 250-280 g
sól, 1/4 łyżeczkiDodatki:
masłobrązowy cukiercynamonSposób przygotowania
Ser przecisnąć przez praskę.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno.
Ser połączyć z
żółtkami,
białkami i
mąką. W razie potrzeby dosypać odrobinę
mąki.Masę podzielić na 4 części. Każdą dobrze obsypać
mąką. Uformować wałek o średnicy 2 cm. Delikatnie spłaszczyć. Następnie ukośnie pokroić na małe kawałki (tak jak kopytka).W dużym garnku zagotować
wodę. Osolić. Leniwe gotować partiami po 2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię
wody.
Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić kluski. Chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze. Posypać
cukrem i
cynamonem.