ßßß
Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej100 g zimnego masła40 g brązowego cukruszczypta soli2 jajkakutia (dowolna ilość, ale raczej nie minimalna)1 jajko+cukierWykonanie:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, które na 1 godzinę chowamy do lodówki. Po tym czasie odkładamy 1/4 ciasta na bok, a pozostałe 3/4 cienko wałkujemy i wykładamy nim foremkę o wymiarach 20x20 cm. Moja forma ma nie przywierającą powłokę, więc nie wykładałam jej papierem do pieczenia czy też wysypywałam bułką tartą.Na ciasto wykładamy kutię, dokładnie rozprowadzamy i lekko dociskamy. Pozostałe ciasto wałkujemy cienko i wycinamy radełkiem długie i cienkie paski, które układamy na wierzchu farszu. Jajko roztrzepujemy i dokładnie smarujemy nim paski, a następnie posypujemy je cukrem.Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około 30 minut. Przed podaniem tartę można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!