ßßß

Przygotowanie:Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek.Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę)Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite.Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.Farsz: Ser rozdrabniamy widelcem z dodatkiem śmietany i przypraw.Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , odcedzamy , dodajemy do sera , mieszamy razem.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną.Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch.Podajemy polane stopionym masłem , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu.Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.SmacznegoPost navigation← Szybkie w przygotowaniu , pączki z parzonego ciasta. Idealne na deser do popołudniowej kawy. Mi smakują najlepiej gdy odleżą parę godzin.Domowe chipsy ziemniaczane o smaku soli i pieprzu , idealne na zimno jako przekąska. →