ßßß Cookit - przepis na Placuszki gryczane z rukolą

Placuszki gryczane z rukolą

nazwa

Wykonanie

Każdy lubi urozmaicone posiłki, dlatego dziś przedstawiam Wam inną odsłonę kaszy gryczanej. Jak wiadomo kasza w kuchni tradycyjnej była często używana jako dodatek do mięs, składnik farszów, czy pierogów. Dzisiaj wyczarowałam z kaszy gryczanej pyszne i sycące placuszki. Aby dodać, im koloru wrzuciłam posiekaną rukolę. Danie, to doskonale dopełni sos pieczarkowy, o którym pomyślałam po zjedzeniu placuszków( zniknęły w mgnieniu oka).
Porcja na 15 placuszków
Składniki:
szklanka kaszy gryczanej,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
pęczek rukoli,
płaska łyżeczka soli, pieprz,
pół szklanki mąki pszennej,
2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Kaszę należy wsypać do małego garnka, zalać wodą i posolić(płaska łyżeczka soli). Następnie gotować ok. 30 min od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę, aby kasza nie przypaliła się. Gotową kaszę odstawić do ostygnięcia. Do miski wbić jaja, dodać śmietanę, posiekaną drobno rukolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i wymieszać. Smażyć na oleju na złocisty kolor z obu stron. Podawać z ketchupem, pastą paprykową lub sosem pieczarkowym.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/11/placuszki-gryczane-z-rukola.html