Wykonanie
Składniki (na 6 porcji):spód :125 g
mąki pszennej125 g
sera białego75 g
masła, zimnego0,5 łyżeczki
soli3 płaskie łyżki mielonych
migdałówszczypta
rozmarynu1 małe
jajkonadzienie :200 g gęstej
śmietany 12%sól i
pieprz200 g
sera camembertszklanka
suszonej żurawiny
Ciasto
serowe na spód: na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
ser i
masło, siekamy wszystko nożem na drobne kawałki. Dodajemy
sól,
migdały i
rozmaryn i mieszamy, następnie dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie
żurawinę zalewamy wrzątkiem, aby zmiękła.Przygotowujemy formę do pieczenia tarty o średnicy około 24 cm. Smarujemy ją
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto podsypując stolnicę niewielką ilością
mąki. Wykładamy spód i 1 cm
boków formy i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Wstawiamy formę z
ciastem i pieczemy przez około 20-25 minut na jasno brązowy kolor. Po tym czasie wyjmujemy formę, nie wyłączając piekarnika. W trakcie pieczenia kroimy
ser.Na upieczony spód (może być gorący) wykładamy
śmietanę doprawioną
solą i
pieprzem. Układamy plasterki
camemberta i posypujemy odsączoną z
wody żurwiną. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 4 - 5 minuty aż
ser się roztopi. Smacznego!