Wykonanie
Dynie są już wszędzie. Cieszy mnie to niezmiernie, gdyż uwielbiam tę
pomarańczową damę. Tegoroczny sezon rozpoczęłam od lekkiego pachnącego
szałwią risotta (przepis dostępny jest tu). W tym samym rzucie zrobiłam też placki . Ze względu, że ich podstawą jest duża ilość miąższu z dyni są one bardzo delikatne i miękkie (przez co trochę trudno je się przewraca na patelni).80-90 g
mąki pszennej400 g surowego miąższu dyni1
jajkosól,
pieprz,
cynamon, trochę świeżej macierzankiW misce mieszamy
mąkę,
sól,
pieprz, macierzankę,
cynamon oraz
jajko. Kiedy masa jest gładka i jednorodna dodajemy przemielony w blenderze miąższ dyni. Placki smażymy na
oliwie z oliwek na złoty kolor. Na minutę przed zdjęciem ich z patelni dusimy je pod przykryciem. Podajemy je same lub z kwaśną
śmietaną.