Wykonanie
Zrobiłam je w końcu. Co? A no kluseczki
dyniowe mojej świekry. Tylko niestety nie jestem mistrzem w wykonywaniu tych kluseczek, raczej raczkuję w tej dziedzinie. Ale wyszły. Może nie są śliczne, ale smaczne jak najbardziej. Smak zdecydowanie
dyniowy i kolor jak najbardziej też. Dzieciaki je uwielbiają :)
Składniki :1 kg dyni
jajkomąka pszenna (ok 1 szklanki)ok 0,5 łyżeczki
soli (albo mniej, do smaku)Wykonanie:
Dynię pokroić i upiec (ok 20-30 min w 180st). Gdy wystudzi - obrać i zmiksować.Wyłożyć na stolnicę. Dodać
jajko i
sól. pomału dodawać
mąkę. Mieszać nożem i ręką - uformować ciasto jak najszybciej i dodając jak najmniej
mąki. Ciasto ciągle będzie się troszkę kleić, ale nie należy się tym przejmować. Formować wałeczki, obtaczając fragmenty ciasta w
mące, kroić na kształt kopytek.Gotowe kopytka wrzucać na gotującą się osoloną
wodę, po wypłynięciu gotować ok. 1 minuty.Wydrukuj przepis