Wykonanie
Składniki8 sztuk, 4 porcje350 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
suszonych drożdży instant250 ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwy extra vergineFarsz:około 1/2 kg mielonej
jagnięciny, np.
łopatki jagnięcej2 ząbki
czosnku2 gałązki
natki pietruszki + 2 - 3 łyżki posiekanej do podania2 łyżeczki
soli morskiej i 1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu + ewentualnie
pieprz kolorowy i
cayenne dla zaostrzenia smaku1
papryka (około 200 g) lub 1/2
papryki i 100 g
cukinii1
cebulaćwiartki
cytryny do skropienia
Sos jogurtowy:250 g
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu1 łyżka
soku z cytrynysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanieCiasto:
mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie
drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą
wodę, mieszać delikatnie składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać
oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć powoli wyrabiać ręką. Delikatnie połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną
mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę wysmarować
oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją
oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (24 - 29 stopni C) na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.Farsz:
mięso zmielić w maszynce razem z
czosnkiem i listkami
natki pietruszki (jeśli
mięso mamy już zmielone, wymieszać je z drobno posiekanym ząbkiem
czosnku i posiekaną
natką). Doprawić
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem a dla uzyskania bardziej
ostrego smaku -
pieprzem kolorowym i
cayenne.
Cebulę,
paprykę i
cukinię drobniutko posiekać (lub rozdrobnić w melakserze), bardzo dokładnie odcisnąć na sitku (ważne!). Połączyć z
mięsem.Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony
mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 stopni C)*. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm, podsypując stolnicę i wałek
mąką. Położyć go na oprószonej
mąką blaszce i ułożyć 1/8 nadzienia. Piec przez 8 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek.Podawać posypane
natką pietruszki, skrapiane
sokiem z cytryny i ewentualnie
sosem jogurtowym (wszystkie składniki wymieszać w miseczce). Kroić na kawałki lub zwijać w ruloniki.Wskazówki* Jeśli masz kamień do pieczenia pizzy i chcesz go użyć, musisz najpierw nagrzewać go w piekarniku w maksymalnej temperaturze (250 - 240 stopni C) przez około 40 minut, układając go na kratce piekarnika w środkowej jego części. Rozwałkowany placek z ciasta ułożyć na podsypanej
mąką łopatce do zsuwania ciasta na kamień. Nałożyć porcję nadzienia. Gdy kamień będzie rozgrzany, wysunąć go z piekarnika, zsunąć placek ciasta i piec jak powyżej, na złoty kolor, przez 8 minut.
