Wykonanie
Składniki2 porcje:(na małą patelnię o średnicy 18 - 20 cm)50 g hiszpańskiej pikantnej
kiełbaski chorizo1/2
czerwonej papryki4
jajka30 ml
mleka2 łyżki
sera mascarpone (lub 50 g
sera koziego, ewentualnie
fety lub
brie)1 czerwona
papryczka chili1 łyżka posiekanego
szczypiorkuPrzyprawy:szczypta czerwonej
słodkiej paprykiszczypta
ostrej paprykiszczypta wędzonej
papryki (jeśli mamy)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kiełbaskę pokroić na cienkie plasterki,
paprykę pokroić w kosteczkę. Przygotować masę jajeczną: wbić
jajka do miski, dodać
mleko, doprawić
solą i
pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą.Dodać rozdrobnione
mascarpone lub inny
ser, pokrojoną na plasterki i oczyszczoną z nasion
papryczkę chili oraz
szczypiorek. Wszystko wymieszać i dodać
przyprawy.Przygotować patelnię, na której można smażyć na kuchence jak i zapiekać w piekarniku lub inne nieduże naczynie żaroodporne o średnicy około 18-20 cm. Postawić na ogniu i włożyć
kiełbaskę, smażyć na małym ogniu przez około 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi a
kiełbaska będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i smażyć razem przez około 1 minutę.Wlać
jajka na patelnię i smażyć przez minutę, następnie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 12 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.Propozycja podaniakwaśna
śmietana 12%szczypiorek

