Wykonanie
Muffiny mają to do siebie, że są uniwersalne. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów.U mnie dzisiaj zagościła (po raz pierwszy zresztą) wersja wytrawna z
papryką,
pieczarkami,
serem feta i dużą ilością
ziół. Ileż można się opychać tymi słodkimi? :)Także te wyszły przepyszne. Będą świetną zagryzką do
piwa :)Proporcje na 19 babeczek.PS. Jeśli lubicie ostrzejsze klimaty, polecam zastąpić
fetę serem pleśniowym.Co trzeba?1 średniej wielkości
czerwona papryka100-140 g
pieczarek200 g
sera feta130 g
masła300 g
mąki2
jajka150 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniasól,
pieprz, słodka mielona
papryka,
oregano,
tymianek,
bazylia,
kolendra (z
solą nie przesadzać-
feta jest słona.
Pieprzu i
kolendry nie skąpić, resztę
ziół i przypraw po 1,5 łyżeczki)Co i jak?
Paprykę,
pieczarki i
fetę pokroić w drobną kostkę.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.W dużej misce przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia , dodać
przyprawy.W drugiej misce wymieszać roztrzepane
jajka,
mleko i ostudzone
masło.Połączyć składniki mokre z suchymi. Porządnie wymieszać. Na końcu dodać
paprykę,
pieczarki i
fetę. Ponownie wymieszać.Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki.Piec 25 minut w 180 stopniach.Ostudzić (u mnie domownicy nie wytrzymali i wcinali na gorąco).Smacznego!
