Wykonanie
Muffiny
imbirowe z
gruszkami to mój pierwszy przepis Nigelli. I jestem jak na razie bardzo zachęcona do korzystania z jej przepisów, a książkę " Nigella express ", którą kupiłam ponad rok temu trzymam bardziej "pod ręką". Te muffiny są niemalże perfekcyjne, odpowiednio słodkie, odpowiednio wilgotne(te
gruszki!), bardzo smaczne i chociaż najlepsze są na ciepło, to z apetytem zjadaliśmy je również na drugi dzień. Polecam!
250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g drobnego
cukru75 g
brązowego cukru(light) plus dodatkowe 1/2 łyżeczki na każdą muffinę do posypania1 łyżeczka mielonego
imbirumała
śmietana kwaśna(142 ml)125 ml
oleju roślinnego1 łyżka(15 ml)
miodu2
jajka1 duża
gruszka(ok 300 g), obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę o wymiarach 5 mm( u mnie były 3 mniejsze)Piekarnik nastawiamy na temp 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffinDo miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukry i
imbir.W dużej misce mieszamy
śmietanę,
olej,
miód i
jajka i łączymy z suchymi składnikami.Dodajemy
gruszki i wypełniamy
ciastem foremki.Każdą muffinkę posypujemy
brązowym cukrem(1/2 łyzeczki) i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.