ßßß
2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula, posiekana2 ząbki czosnku, drobno posiekane400 g pomidorów z puszki z ziołami(dałam zwykłe)1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli1 łyżeczka cukru500 g makaronu kokardki100 g odsączonego tuńczyka z puszkigarść liści świeżej bazylii, opcjonalnieRozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, pomidory, chilli i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 5 minut.W międzyczasie nastawiamy garnek z osoloną wodą gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do sosu dodajemy tuńczyka i podgrzewamy. Odcedzamy makaron, wkładamy z powrotem do garnka, mieszamy z sosem i listkami bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.