Wykonanie
Składnikiok. 25 szt.25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 szklanki ciepłego
mleka100 g
mąki pszennej250 g
mąki gryczanej1
żółtko50 ml roztopionego
masła1 łyżeczka
soliolej roślinny do smażeniaPrzygotowanieWymieszać
drożdże z
cukrem, 1/4 szklanki ciepłego
mleka oraz 2 łyżkami
mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W większej misce wymieszać przesianą
mąkę gryczaną z resztą
mąki pszennej, resztą
mleka,
żółtkiem, roztopionym
masłem oraz
solą. Dodać podrośnięte
drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.Na rozgrzaną patelnię teflonową z
olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.Zaraz podawać, z dodatkami:
śmietaną, kawałkami
łososia wędzonego i posiekanym
koperkiem, skrapiając
sokiem z cytryny lub też z pokrojonym w kosteczkę
arbuzem, wymieszanym z posiekaną
miętą oraz z
twarożkiem kozim, ewentualnie skrapiając
miodem. Bliny oprószyć świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Propozycja podaniagęsta
śmietana 18%, cienko pokrojony
wędzony łosoś,
koperek, kawałki
cytryny, świeżo zmielony
czarny pieprzmiąższ
arbuza,
twarożek kozi, świeża
mięta, opcjonalnie płynny
miód, świeżo zmielony
czarny pieprz