ßßß Cookit - przepis na Bliny gryczane

Bliny gryczane

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 25 szt.
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
1 żółtko
50 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, skrapiając sokiem z cytryny lub też z pokrojonym w kosteczkę arbuzem, wymieszanym z posiekaną miętą oraz z twarożkiem kozim, ewentualnie skrapiając miodem. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Propozycja podania
gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, koperek, kawałki cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz
miąższ arbuza, twarożek kozi, świeża mięta, opcjonalnie płynny miód, świeżo zmielony czarny pieprz
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/bliny_gryczane/przepis.html