ßßß Cookit - przepis na Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy dań bezmięsnych;-) Choć akurat ta propozycja bardziej nadaje się na przystawkę niż na danie główne.
Już od dawna za mną chodziły bliny rosyjskie i w końcu nadszedł ich dzień...
Te zrobiłam z samej mąki gryczanej, ale następne będą już dodatkiem pszennej.
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej,
2 szklanki mleka,
35 g świeżych drożdży,
sól,cukier
olej,
śmietana gęsta 18% tł.,
kawior lub wędzony łosoś,
cytryna i koperek jako dodatek.
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim rozkruszone drożdże z odrobiną cukru. Dodać mąkę, a na końcu sól i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2-3 h. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć bliny z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i kawiorem lub łososiem, obok położyć cząstki cytryny i koperek.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/01/bliny-rosyjskie.html