Wykonanie
Ciąg dalszy dań bezmięsnych;-) Choć akurat ta propozycja bardziej nadaje się na przystawkę niż na danie główne.Już od dawna za mną chodziły bliny rosyjskie i w końcu nadszedł ich dzień...Te zrobiłam z samej
mąki gryczanej, ale następne będą już dodatkiem pszennej.
Składniki:2 szklanki
mąki gryczanej,2 szklanki
mleka,35 g świeżych
drożdży,
sól,
cukierolej,
śmietana gęsta 18% tł.,
kawior lub
wędzony łosoś,
cytryna i
koperek jako dodatek.Przygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim rozkruszone
drożdże z odrobiną
cukru. Dodać
mąkę, a na końcu
sól i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2-3 h. Na rozgrzanej patelni z
olejem smażyć bliny z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze
śmietaną i
kawiorem lub
łososiem, obok położyć cząstki
cytryny i
koperek.