ßßß
Ciąg dalszy dań bezmięsnych;-) Choć akurat ta propozycja bardziej nadaje się na przystawkę niż na danie główne.Już od dawna za mną chodziły bliny rosyjskie i w końcu nadszedł ich dzień...Te zrobiłam z samej mąki gryczanej, ale następne będą już dodatkiem pszennej.
Składniki:2 szklanki mąki gryczanej,2 szklanki mleka,35 g świeżych drożdży,sól,cukierolej,śmietana gęsta 18% tł.,kawior lub wędzony łosoś,cytryna i koperek jako dodatek.Przygotowanie:Mleko podgrzać, rozpuścić w nim rozkruszone drożdże z odrobiną cukru. Dodać mąkę, a na końcu sól i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2-3 h. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć bliny z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i kawiorem lub łososiem, obok położyć cząstki cytryny i koperek.