ßßß Cookit - przepis na Bliny gryczane z kawiorem lub śledziem

Bliny gryczane z kawiorem lub śledziem

nazwa

Wykonanie

Tradycja nakazuje jeść bliny podczas wielkiego postu. Symbolizują pożegnanie zimy i początek wiosny. Dodatki do nich mogą być słodkie lub kwaśne, najczęściej jest to śmietana z kawiorem lub śledzie.
Składniki
25 dag mąki gryczanej
1 szkl mleka
2 jajka
2 dag drożdży
olej do smażenia
sól
kawior
śledzie
kwaśna śmietana
musztarda
Przygotowanie
Mąkę rozmieszać z mlekiem dodać roztrzepane jajka, rozkruszone drożdże i sól. Dodać tyle wody by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Dodać musztardę. Odstawić ciasto na 30 minut by podrosło. Następnie na rozgrzanym tłuszczu usmażyć z obu stron cienkie, okrągłe bliny o średnicy nie większej niż 10 cm. Ułożyć na talerzu przybrać śmietaną, kawiorem albo śledziami.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/09/bliny-gryczane-z-kawiorem-lub-sledziem_11.html