Wykonanie
Klasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo smaczną i zdrową przystawką. Możemy serwować je z
łososiem,
szynką parmeńską,
groszkiem,
papryką,
koperkiem lub na słodko z
konfiturą czy tak jak lubi moja córka z
cukrem pudrem. Wybór należy do Was ;)
Składniki:150g
maki gryczanej (lub zmielonej
kaszy gryczanej)150g
mąki pszennejpół łyżeczki
soli20g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru350ml
mleka50g stopionego
masła2
jajkaolej do smażeniadodatki wg uznania:gęsta kwaśna
śmietanawędzone rybycytrynakoperek,
kawior,
szynka parmeńskaogórekgroszekkolorowa
paprykaSposób przygotowania:Do miski przesiać obie
maki. Dodać
cukier,
drożdże i
cukier, a następnie wlać ciepłe (nie gorące!)
mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h). Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka utrzeć z miękkim
masłem.
Białka ubić na sztywna pianę. Do masy gryczanej dodać najpierw
żółtka z
masłem, wymieszać a następnie dodać
białka i delikatnie połączyć. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać małe porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron. Ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z kwaśna
śmietaną i ulubionymi dodatkami.